maanantai 6. syyskuuta 2010

Pala kaunistelematonta historiaa

GAY SEX IN THE 70'S
(2005)


No niin! Ensimmäinen nimike, joka passaa hyvin yhteen blogin nimen kanssa. Sweet.

Viime aikoina mieleni on tehnyt katsella dokumentteja. Ja molemmissa viime viikkojen aikana katsomissani dokumenteissa yksi kantavista teemoista on ollut homoseksuaalisuus. Hmm. Jonkinlainen teema vissiin menossa. Gay Sex in the 70's, tämä oodi tuuheille viiksille ja tiukoille farkuille löytyi sattumalta, kun metsästin netin keskustelupalstoilta vinkkejä mielenkiintoisista dokkareista.


Homojen seksuaalista vallankumousta muisteleva teos kuvaa aikaa ennen AIDSia. Ääneen päästetään joukko 70-luvulla nuoruuttaan eläneitä homomiehiä, jotka kertovat häkellyttävän avoimesti vapaan seksin aikakaudesta.

Stonewallin mellakoiden jälkeen homoseksuaalisuus tuli selvästi näkyvämmäksi New Yorkin katukuvassa. Homot alkoivat tuntea ylpeyttä itsestään ja uskalsivat tulla kaapista ulos. Oli helpompaa tavata muita homoja. Kun AIDSista ei vielä ollut tietoakaan, eikä ehkäisystäkään tarvinnut miesten kesken huolehtia, seksi oli vapaampaa, kuin koskaan. Moista aikakautta tuskin koskaan enää tulee, joten kyseessä on uniikki pala historiaa. Haastateltavat kertovat orgioista, julkisesta seksistä, salaisista tapaamispaikoista ja homoille tarkoitetuista kylpylöistä, joista osa oli toiminnassa 24/7. Myös aikakauden varjopuolet, kuten sukupuolitaudit ja huumeet, otetaan käsittelyyn. Moni muistelee AIDSiin kuolleita ystäviään, rakastajiaan ja poikaystäviään.


Vain päälle tunnin mittainen dokumentti on suora ja rehellinen, muttei itsessään mitenkään vallankumouksellinen tai täysin ainutlaatuinen. Odotin itse jotenkin hengettömämpää, pintapuolisempaa tuotosta, joten yllätyin erittäin positiivisesti. Dokkari sisältää myös paljon mielenkiintoisia kuvia ja videomateriaalia kyseiseltä ajalta, siitä iso plus. Kaikista kiinnostavimpia ovat tietysti tuon aikakauden kokeneet homomiehet, joiden haastattelujen ympärille koko dokumentti rakentuu. Oikein suositeltava katsomiskokemus kaikille vähänkään aiheesta kiinnostuneille.

Gay Sex in the 70's (2005)
Ohjaaja: Joseph Lovett
IMDb & traileri
70 minuuttia
Oma arvosana: 7.3/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti