sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Man with a pussy

Mr. Angel 
(2013)


Seksuaalivähemmistöjen asiat ovat pinnalla enemmän kuin pitkään aikaan, niin koko Suomessa kuin omassakin elämässäni. Tasa-arvoisesta avioliittolaista tuskin voi sanoa enää mitään, mitä ei olisi jo jossain sanottu. Itse taas olen viime aikoina viettänyt aikaani editissä kasaamassa transnaisesta kertovaa lyhytdokkaria, joka toivon mukaan esitetään joskus jossain ensi vuonna. Ehkä. Kaikki on vielä niin vaiheessa, että mistä sitä tietää, mitä tässä tapahtuu.

Aikuisviihteen parissa työskentelevä Buck Angel on transmies, jonka tarina jatkaa How queerin lgbt-dokumenttien sekalaista sarjaa. Aiemmin on katsottu Tom of Finland -dokkaria ja tutustuttu homomiesten elämään 70-luvulla. Nyt voisi miettiä miksi kohteena on aina mies, mutta kai näitä vain on tehty miehistä enemmän. Toisaalta, väliäkö hällä.

Buck Angel tunnetaan miehenä, jolla on pillu (man with a pussy). Hän syntyi naiseksi, mutta on korjannut sukupuoltaan mieheksi ilman sukuelinkirurgiaa. Äkkiseltään katsottuna Angel on hyvinkin miehisen näköinen äijänköriläs ja hän mainitseekin yhdeksi inspiraatiokseen Tom of Finlandin mustaan nahkaan verhotut miekkoset.

Dokkarissa Angelia seurataan eurooppalaisilla erotiikkamessuilla, kotona Meksikossa ja keikoilla, joilla hän puhuu yleisölleen itsensä hyväksymisestä. Samalla kuullaan miehen elämäntarina paitsi hänen itsensä, myös puolison, vanhempien ja sisaren vinkkelistä. Onnettomasta ja vihaisesta naisesta tuli päihdekierteen ja itsemurhayritysten jälkeen onnellinen mies. Kaikkia hänen suorapuheisuutensa ja avoimuutensa eivät taatusti miellytä ja palautesähköpostit ovatkin karua kuultavaa. Angel on kuitenkin löytänyt myös vankan seuraajakunnan esimerkiksi transmiehistä, jotka ovat samassa tilanteessa kuin hän itse. Hän on antanut äänen kokonaiselle vähemmistöryhmälle.

Sisällöltään dokkari on ihan täyttä asiaa, mutta toteutus ei ole mitään kauneinta katsottavaa. Unohdin jo jossain välissä, että tämä tehtiin tosiaan viime vuonna, eikä vähintään kymmenen vuotta sitten. Kuvauskalustosta ei ole mitään hajua, mutta kuva on amatöörimäisen näköistä. Osaltaan kehnoa kuaa selittää se, että dokkaria kuvattiin peräti kuusi vuotta. Heittoja siis tulee väkisinkin. Visuaalisuus nyt sinänsä on sivuseikka, kun kerrotaan kiinnostavista tosiasioista, mutta Buck Angelin tarina tarjoaisi paljon mahdollisuuksia myös visuaaliseen ilmaisuun.

Asian puolesta dokkarista välittyy hyvin Angelin elämäntarina, vaikka joihinkin seikkoihin olisin halunnut parempaa valaistusta. Kysymyksiä jää ilmaan. Ehdottomasti plussaa kuitenkin siitä, ettei Angelin erilaisuudella mehustella ihan tolkuttomasti, vaan maltetaan katsoa pintaa syvemmälle. Dokkari on suositeltavaa katsottavaa, jos aihe yhtään kiinnostaa ja/tai jos haluat avata silmiäsi aiheelle, joka ei ole ennestään tuttu. Mr Angel löytyy ainakin toistaiseksi sekä Suomen että USA:n Netflixistä.

Mr. Angel (2013)
Ohjaus: Dan Hunt
68 minuuttia
IMDb & traileri
Oma arvosana: 7.3/10

1 kommentti:

  1. Tämän voisi noin henkilökuvana tsekata, vaikka ilmeisesti tekniikkapuoli sakkaakin (ikään kuin tuo nyt meikäläistä pidättelisi).

    VastaaPoista