perjantai 10. helmikuuta 2012

Kirjalöytöjä

Elokuvien katsomisen lisäksi elokuvista lukeminen on kuulunut harrastuksiin jo pitemmän aikaa. Ihan kaupasta/kirpputorilta ostettuja elokuvakirjoja löytyy muutama (lähinnä yleisteoksia ja pari elämäkertaa), mutta suurin elokuvakirjojen aarrearkku on ollut kirjasto. Oulun pääkirjastossa alkoi maanantaina poistomyynti. Edellisissä myynneissä ei ollutkaan tullut käytyä ja varmaan olisi jäänyt väliin nytkin, elleivät kelit olisi sopivasti lauhtuneet. Teimme siis maanantaina alkuillasta pienen iltalenkin ja kävimme penkomassa kirjastosta poistettuja aarteita. Seuraavassa vähän tämänkertaisia ja aiempiakin löytöjä.

Löytö #1 - Rex Harrisonin omaelämäkerta It's a Damned Serious Business: My Life in Comedy. Aluksi tätä piti vähän harkita, mutta yhden euron hinta ei ole oikeastaan koskaan liikaa kirjasta ja omaelämäkerrat (ja elämäkerrat muutenkin) kiinnostavat aina.

Löytö #2 - Christopher Limken Olemme kaikki vaarassa - Pasolini, oikeusjuttu. Olen kuullut tosi ristiriitaisia arvioita tästä teoksesta, mutta pakkohan se on itsekin lukea.

Löytö #3 - Harto Hännisen Kinosaurus - Elokuvafriikin vuosisata. Tässäpä vasta oli todellinen löytö! Luulin jo selanneeni läpi kaikki eri taiteita käsittelevät niteet, kun päätin ajan kuluksi vielä tsekata muutaman korillisen. Ja sitten löysin tämän. Pakko sanoa, että yhden euron hinta oli kyllä enemmänkin kuin kohtuullinen. Vaikka kirja onkin jo sinänsä vanha (v. 1997), se on tosi hyvässä kunnossa ja asiaa on paljon. Tykkään kovasti lukea tällaisia opuksia. Score!


Elokuvalehtiä en valitettavasti löytänyt. Toisaalta en ole vielä edes löytänyt sellaista elokuvalehteä, jota oikeasti haluaisin lukea. Niinpä lehtiosastolta lähti mukaan vain muutama Image ja Skeptikko, sekä Raitis Joulu vuodelta 1947.

Kirjastojen kokoelmia on tullut raidattua ennenkin. Viitisen vuotta sitten olin kirjastossa työharjoittelussa kolme kuukautta. En tosin Oulun kirjastossa, vaan huomattavasti piskuisemmassa Haapaveden kaupunginkirjastossa. Pienessä kirjastossa oli omat puolensa. Negatiivisinta oli varmaan se, että useimpia kirjoja oli vain yksi kappale ja kun kirjoja poistettiin, niteet olivat jo aika huonossa kunnossa. Oulun kirjastossa, jossa näkee joskus ihan älyttömän määrän kappaleita yhdestä kirjasta, osa myyntikirjoistakin oli lähes uudenveroisia.

Joka tapauksessa, satuin olemaan kirjastossa töissä juuri oikeaan aikaan, sillä sinä kesänä suoritettiin pitkästä aikaa laajaa inventaariota. Tietokirjat käytiin läpi hylly hyllyltä ja kauan lainaamatta olleet niteet vietiin joko varastoon tai laitettiin myyntiin. Samalla katsottiin pikaisesti kirjojen yleiskuntoa ja huonokuntoisia kirjoja poistettiin. Vietin muutenkin melkoisesti aikaa elokuvakirjojen parissa, joten kävin suuren osan hyllystä läpi itse. Löysin muutamia tekstipitoisia niteitä, joita ei ollut lainattu vuosiin, sekä useita kuvallisia kirjoja, joista oli leikattu pois kaikki Marilyn Monroen ja James Deanin kuvat (onnittelut vain leikkaajalle huonosta tylsästä mausta). Useita kirjoja poistettiin jommasta kummasta syystä ja lopulta kannoin kotiin kassikaupalla vanhoja elokuvakirjoja. Suurin opuksista oli Peter von Baghin Elämää suuremmat elokuvat 2.



Muita Haapaveden kirjastosta löytämiäni kirjoja ovat mm. kuvapainotteiset Hollywood 40's ja Hollywood 70's sekä Movies of the 50's. Essee-tyylisistä kirjoista mukaan tarttui Olli Alhon Maailmankaikkeuden vartiomies, von Baghin Kymmenen elokuvaa ja André Bazinin Elokuvan mestareita.

En välitä ensipainoksista tai muusta kirja-hifistelystä. Minulle riittää, että saan lukea kirjan. Sisältö on tärkein, ei paketointi. Niinpä kirjaston vanhat lainakirjat ajavat asiansa ihan hyvin. Muita omia kirjojani en jaksanut alkaa kuvaamaan. Yksi huikeimpia löytöjäni on ollut Laurence Olivierin omaelämäkerta Näyttelijän tunnustuksia. Muutettuani Ouluun kävelin kerran tylsyyksissäni antikvariaattiin ja törmäsin kirjaan heti ensimmäistä hyllyä laiskasti tutkiessani. Kirja oli priimakuntoinen ja köyhdytti opiskelijan budjettia kahdeksalla eurolla. Olen suuri Olivier-fani, joten ostosta ei tarvinnut kauaa harkita. Hyllystä löytyy lisäksi Donald Spoton Olivier-elämäkerta, mutta sitä en ole vielä lukenut. Luettavien listalla on myös hyllystä löytyvä Lauren Bacallin omaelämäkerta Tällaista se oli. Sekin löytyi aikoinaan käytettynä. Hieman kuluneempi nide maksoi vain muutaman euron.

Ehdotuksia etenkin mielenkiintoisista elämäkerroista otetaan vastaan. Olen ollut viime aikoina vähän laiska lukemaan elokuvakirjoja, vaikka muuten olenkin lukenut varsin vimmaista tahtia. Kirjastossa jään aina pyörimään elokuvakirjojen sekaan silmät pyöreänä, enkä oikein osaa päättää mitä lukisin.

2 kommenttia:

  1. Kovasti on tuttuja kirjoja kuvissa. Oon vuosien varrella haalinu jo pelkästään kirjaston poistomyynnistä lähemmäs sata elokuvanidettä, jotka ovat kyllä aarteita kaikki. Kirjahyllyssä pilkottaa rivistötolkulla kirjaston koodeilla koristeltuja selkämyksiä mutta väliäkös tuolla.

    Jollain tapaa tykkään ihan törkeän paljon Liken kustantamista joku on joku -sarjan kirjoista: Lynch on Lynch, Scorsese on Scorsese, Tarantino on Tarantino, jopa Harlin on Harlin on todella mielenkiintoinen!

    VastaaPoista
  2. Minullakin on tuo kinosaurus kirja! Ostin sen aikoinaan 59 markalla Varkauden Portista. :D Hyviä kirjoja olet löytännyt! :)

    VastaaPoista