tiistai 30. huhtikuuta 2013

Muutamia aatoksia ViaPlaysta

Kuten viime postauksessa jo mainitsin, päätin kevään ja sairastelun kunniaksi testata heti Netflixin jälkeen myös ViaPlayn, tuon toisen leffa/TV-streamauspalvelun. Enää en jaksa ihan niin perusteelliseen kaiveluun mennä kuin Netflixin kanssa, mutta muutamia aatoksia ajattelin kanssanne jakaa ihan noin vertailun vuoksi. Ja siksi että sairastan näköjään vapunkin enkä keksi muuta tekemistä.

Ensinnäkin, ViaPlayn valikoima vaikuttaa heti kärkeen huomattavasti paremmalta. Löytyy enemmän uusia hittileffoja, enemmän vanhoja ja vähän vähemmän tunnettuja tekeleitä sun muuta, ei pelkkää ysäriperseilyä. No, tähän mennessä varmaan 50 prosenttia kaikesta katsotusta on ollut sitä ysäriperseilyä. Mutta hei, vain 50 prosenttia! Joka tapauksessa, ViaPlayssa on ihan kiva mahdollisuus tsekata myös muutama välistä jäänyt viime vuosien hitti, kuten Black Swan, 127 tuntia, The Artist...

Leffojen selaaminen sen sijaan on ihan totaalisen perseestä, kauniisti sanottuna. Leffavalikko tökkii ja pökkii välillä niin, että varsinkin kipeänä ollessa tuli vain suosiolla valittua jokin listan ensimmäisestä kymmenestä leffasta. Edes haku ei ole kovin kätevä, sillä avainsanoja on vähän. Halusin esimerkiksi katsoa jonkun Stephen King-filmatisoinnin, mutta sitä varten olisi pitänyt plärätä koko valikoima läpi tai tietää jo etukäteen mitä leffaa etsii. Netflix sentään osasi hakea King-filmatisoinnit kirjailijan nimellä. Toisto ei myöskään ole yhtä sulavaa kuin Netflixissä, laadusta puhumattakaan. Nyt ainakin huomaa eron HD:n ja normiversion välillä.

TV-sarjojen katsominen on suorastaan ärsyttävää, paristakin syystä. Ensinnäkin, jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat katsoa, kirjoitat todennäköisesti sarjan nimen hakukenttään. Iso virhe. Haku nimittäin näyttää vain listana kaikki sarjan jaksot, mutta mistään et pääse sivulle, jossa ne kaikki olisivat nätisti järjestyksessä ja helposti selattavissa. Testasin tätä sairaana ollessa, kun halusin katsoa Myytinmurtajia. Nimi hakukenttään ja let's go. Ok, 183 jaksoa. Kaikki listana putkeen uusimmasta alkaen. Mitä jos haluan katsoa 3. kauden 10. jakson? Yksi mahdollisuus on selata puuduttavasti listaa eteenpäin, kunnes 3. kausi vihdoin tulee kohdalle. Kätevämpi vaihtoehto on klikata jotain random-jaksoa, etsiä jakson sivulta linkki Myytinmurtajat-sivulle ja selata vasta sitten. Kun miettii miten helppoa sarjojen tsekkaaminen oli Netflixissä, en jaksa uskoa, että joku on tehnyt tästä näin mutkikasta. Järjestyksessä seuraava jakso ei myöskään (tietenkään) lähde automaattisesti soimaan edellisen päätyttyä. Pitää mennä takaisin sarjan sivulle, eikä ViaPlay sittenkään muista mitä jaksoa viimeksi katsoit, vaan joudut etsimään jakson listasta manuaalisesti.

Pikku juttuja, mutta helvetin ärsyttävää jos haluat vain maata sohvalla ja räkiä nenäliinaan nousematta ylös muuten kuin pakon edessä.

Toisin kuin Netflix, ViaPlay on siis elokuvaystävällisempi, ei TV-sarjaystävällisempi. Tiedättekö muuten mikä myös on ihan helvetin ärsyttävää VP:n TV-tarjonnasta? Tarjolla olisi paljon kivoja lasten sarjoja, joita olisin mielelläni katsonut sohvalla loikoessani. Paavo Pesusientä, Johnny Bravoa... Voi jukupätkä, olisipa kiva katsoa näitä sata putkeen. Ainoa miinus: Paavossa dubbaukset suomeksi, Bravossa ruotsiksi. Kumpiakaan ei voi vaihtaa, jostain selittämättömästä syystä. Olisiko se alkuperäisdubbauksen laittaminen mukaan niin ylivoimaista? Muutenkaan ViaPlayn ihmiset eivät ole älynneet, että asetuksia olisi kätevin vaihtaa yhdeltä sivulta. Useat leffat löytyvät valikoimasta kahteen kertaan, koska toinen versio on HD ja toinen ei. Jotkut animaatiot löytyvät vieläkin useampaan kertaan, kun niistä löytyy suomidubbauksen lisäksi se alkuperäinen versio.

Elokuvissa eniten vitutusta aiheuttavat surkeat tekstitykset. Eikö kukaan viitsi oikolukea näitä? Edes vähän? Vinkkiniksi: jos et oikeasti tarvitse tekstityksiä, ota ne suosiolla pois. Ai niin, paitsi settings-nappi ei aina toimi. Too bad. Toinen hauska tekstitysjuttu: tekstit eivät pysy perässä jos haluat etsiä jotain tiettyä kohtaa leffasta. Ne myös saattavat tökätä täysin, jos et laita kuvaa koko ruudun kokoiseksi. Ajattelin ottaa screencapin surkeista tekstityksistä, mutta haaveeksi jäi.

Muutaman screencapin ajattelin silti iloksenne ottaa. ViaPlaylla on nimittäin erittäin tiivis tapa kertoa elokuvien sisällöstä. Parit naurut on tästä jo irronnut. Ei siinä mitään, tiivistäminen on ihan jees, mutta ehkä se juonikuvauksen ensimmäinen lause ei ole se kuvaavin? Lisäksi osasta leffoista ei edes ole tuon kummempaa kuvausta olemassakaan.Aika haukkumiseksi meni tämä postaus, mutta pakko sanoa ettei ViaPlay vedä vertoja Netflixille muuten kuin leffavalikoiman vuoksi ja eiköhän jälkimmäinen mene silläkin osastolla kohta edelle. Jos siis täytyy valita, ota Netflix. Paitsi jos haluat katsoa myös pornoa, jota ViaPlaysta löytyy kahdessa kategoriassa. Saisiko olla kovaa vai pehmeää jyystöä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti