torstai 14. heinäkuuta 2011

Holli Would if she could

Cool World
(1992)


Long time no see! Cool World on pölyttynyt DVD-hyllyssäni vuosikausia ilman, että koteloa olisi edes vaivauduttu raottamaan. Tai no, oikeastaan mikään DVD ei koskaan ehdi pölyttyä, sillä järjestelen niitä niin usein... Mutta kuitenkin. Olen joskus muinoin katsonut leffan useammankin kerran. Avopuolisoni on kinunnut tämän katsomista jo ties kuinka monta kertaa, mutta olen aina kieltäytynyt jyrkästi. Nyt kuitenkin vihdoin hellitin ja otin leffan mukaan mökkireissulle.

Cool World kertoo sarjakuvapiirtäjä Jack Deebsistä (Gabriel Byrne), joka piirtää Cool World-nimistä sarjakuvaa. Vankilassa istuva Deebs on selvinnyt vuosistaan kiven sisässä juurikin Cool Worldin ja etenkin sen seksikkään päähenkilön Holli Wouldin (Kim Basinger) ansiosta. Deebs ei kuitenkaan vielä tiedä, että Cool World on oikeasti olemassa. Eräänä iltana Holli vetää Deebsin toiseen ulottuvuuteen, oman sarjakuvansa sekopäiseen maailmaan.Cool Worldissa on ennestään jo yksi oikea ihminen (eli noidi), 1940-luvulla sarjakuvaan saapunut Frank Harris (Brad Pitt), joka toimii paikan poliisina. Kun Harris saa tietää Deebsin saapuneen Cool Worldiin, hän aavistaa sen johtavan vaikeuksiin. Holli Wouldilla on nimittäin unelma ja suunnitelma. Hän tahtoo olla oikea ihminen. Jos Holli harrastaa seksiä Deebsin kanssa, hän muuttuu todelliseksi. Ja jos Holli lähtee ihmiseksi muuttuneena todelliseen maailmaan, hän voi tuhota molemmat universumit.Jos juoni kuulostaa hötöltä, se johtuu siitä, että se on. Itse elokuvaa kiinnostavampi onkin tarina sen takana.

Cool World oli ohjaaja Ralph Bakshin paluu täyspitkien elokuvien pariin lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Se jäi myös miehen viimeiseksi elokuvaksi. Bakshi pitchasi elokuvan Paramountille kauhuelokuvana sarjakuvapiirtäjästä, joka saa hybridilapsen yhden luomuksensa kanssa. Ihmis/piirroslapsi pakenee teininä/aikuisena sarjakuvamaailmasta oikeaan maailmaan etsimään isänsä ja tappamaan hänet. Paramount osti leffan hetkessä.

Elokuvan lavasteita alettiin pykäämään pystyyn ja samalla elokuvan tuottaja pisti Bakshilta salaa alkuperäisen käsikirjoituksen silppuriin ja käski paria käsikirjoittajaa kirjoittaa koko paskan uusiksi. Uuteen kässäriin jäi alkuperäisestä vain muutamia elementtejä. Bakshi raivostui saadessaan kuulla tarinansa mutiloinnista, mutta Paramount uhkasi miestä oikeusjutulla jos tämä kieltäytyisi ohjaamasta elokuvaa, jonka tuotanto oli jo aloitettu. Suurelta studiolta tällainen kohtelu on melkoista perseilyä ja vaikka leffaa yritettiin kovasti myydä ja tuotteistaa, mahalasku oli väistämätön.  


Cool Worldin kylkeen lanseerattiin oheiskrääsän lisäksi mm. konsolipeli ainakin Super Nintendolle. Kieltämättä kiinnostaisi nähdä millainen tuotos on kyseessä. Lisäksi elokuvan lopputeksteissä soi itsensä David Bowien elokuvaa varten kirjoittama kappale Real Cool World. Kaikesta yrityksestä huolimatta leffa floppasi ja kunnolla.

Julkaisun jälkeen saatu kritiikki osuu aikalailla samoille kohdalle oman mielipiteeni kanssa. Tarina ei kiinnosta, hahmot ovat hirvittävän yksiulotteisia, eikä live actionin ja piirretyn yhdistelmä toimi erityisen luontevasti. Näyttelijäsuorituksia ei myöskään voi kehua, sillä kaikki tuntuvat olevan piirrettyjen kanssanäyttelijöidensä kanssa aika ulalla. Pääroolikolmikosta jokainen vetää yhden uransa huonoimmista suorituksista. Kim Basinger keskittyy lähinnä voihkimaan ja huokailemaan "seksikkäästi." Vaikea sanoa kumminpäin rooli toimii huonommin: Hollin ollessa piirroshahmo vai oikea ihminen.

Cool Worldin visuaalinen ilme on AD/HD-kamaa, hullua sekoilua ja paljon pieniä yksityiskohtia. Sarjakuvamaailmassa elokuva onkin viihdyttävimmillään, sillä vaikka juonesta ei niin välittäisi, piirrostyyli pitää virettä yllä. Bakshi on kertonut antaneensa animaattoreille melko vapaat kädet ja siltä lopputulos usein näyttääkin: suurelta sekamelskalta. Voin kuvitella kuinka motivoivaa tällaisessä sekoiluprojektissa työskentely on ollut, joten propsit animaattoreille siitä että jaksoivat yrittää.

Jostain syystä, jota en itsekään täysin tiedä, voisin jopa suositella kokeilemaan tätä leffaa. DVD, jonka itse omistan on seitsemisen vuotta sitten ostettu Suomi-julkaisu ja huuto.netistäkin tätä näkyi löytyvät yksi kappale, vaikka en sittemmin olekaan Cool Worldiin missään kaupassa törmännyt. Omankin kopsun taisin aikoinaan tilata netin välityksellä. Jos animaatiot ja sarjakuvat kiinnostavat, Cool Worldin visuaaleista voi saada jotain irti. Juonen takia tätä ei kannata katsoa.

Cool World (1992)
Ohjaus: Ralph Bakshi
97 minuuttia
IMDb & traileri
Oma arvosana: 3.8/10

2 kommenttia:

  1. Nimenomaan visuaalien takia katsomisen arvonen mainio elokuvakalkkuna. Sitäpaitsi kestää useammankin katselun, vaikka on niinkin täyttä huttua.

    Peli on tehty myös normi nessille ja kuuleman mukaan täysin mahdoton päästä läpi. Tarkotus ois kyllä joskus hankkia jos joku sopivaan hintaan kauppaa, sen verran typerästä keräilytavarasta on kuitenkin kyse.

    VastaaPoista
  2. Löytyi youtubesta gameplay-matskua: http://www.youtube.com/watch?v=6XysybtnTzU

    Näyttää kyllä niin jännältä peliltä etten taida haluta koskea tuohon pitkällä tikullakaan.

    VastaaPoista