sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Nyt pärisee! osa II

Takaa-ajo 
(Last Chase, 1981) 


Jumalauta! Nyt on kyllä leffalla hieno juliste! Ja vielä hienompi suomennettu nimi. Takaa-ajo? Ainakin on uskallettu mennä suoraa asiaan.

Blogin tahaton sci-fi/tulevaisuus-teema jatkuu vielä tällä elokuvalla, sitten lupaan katsoa jotain muuta. Oikeesti.

Elokuva sijoittu ei-niin-kaukaiseen tulevaisuuteen, kamalaan maailmaan, jossa autot on kielletty lailla. Luit oikein. Vain julkinen liikenne on sallittu. Poliisitkin ajavat surkeilla pienillä golfkärryillä. Syyksi autojen kieltämiselle on annettu öljyn loppuminen. Öljyn loppumista edelsi hurja virusepidemia, joka tappoi kymmeniä tuhansia ihmisiä. Näiden kahden katastrofin ansiosta uusi totalitaarinen hallitus nousi valtaan Amerikassa. Ilmeisesti nämä pahikset ovat jonkinlaisia byrokraatteja vieläpä? Pelottaa!

Entinen kilpa-ajaja Frank Hart (Lee Majors) ei tietenkään voi tottua elämään ilman autoja. Epidemia tappoi hänen vaimonsa ja poikansa kaksikymmentä vuotta sitten. Nykyään Hart pitää propaganda-luentoja inhoamansa joukkoliikenteen lukuisista hyvistä puolista, mutta haikailee samalla autojen perään. Eräänä päivänä saadaan tieto, että Kalifornia on irtautunut pahishallituksen otteesta. Frank päättää lähteä joukkoihin mukaan vapauttamaan maataan. Hän kasaa vanhan kilpa-autonsa ja lähtee ajomatkalle halki maan mukanaan järjestelmää vastaan kapinoiva opiskelijapoika, joka ihailee Hartin taistelutahtoa.
Tietenkään kyseessä ei ole pelkkä kepeä isätön poika ja pojaton isä bondaa-road movie. Kun hallitus saa tietää Hartin aikeista, he eivät kaihda keinoja estääkseen tätä saavuttamasta päämääräänsä. He lähettävät miehen perään Vietnamin veteraanin, lentäjän nimeltä J.G. Williams. He antavat Williamsille huippuunsa parannellun hävittäjälentäjän ja käskevät tuhota Hartin hinnalla millä hyvänsä. Williams ampaisee matkaan ja tahtojen taisto kahden huippunopean miehen välillä alkaa.

No, onhan tämä leffa nyt aivan helvetin siisti, ei siitä mihinkään pääse. Koko komeuden kruunaa Lee Majors, joka tekee roolissaan niin uskomattoman vakavaa ja eeppistä työtä, että ihan hirvittää. Erityismaininta Majorsille suorituksestaan elokuvan kertojana leffan alkumetreillä. En ole koskaan kuullut mitään niin masentavaa, mutta silti niin naurettavaa. Ilmeisesti pahan hallituskoneiston ainoat aikaansaannokset ovat valvontakameroiden lisääminen ja autojen kieltäminen ja takavarikoiminen. Henkilöt, jotka rikkovat sääntöjä voivat pahimmassa tapauksessa joutua "uudelleenkoulutusleirille", luultavasti Pohjois-Korea-tyyliin, mutta  tähänkin mielenkiintoiseen yksityiskohtaan paneudutaan vain parin lauseen verran. On niin kiire kertomaan lisää autoista! Uudelleenkoulutusleirit ja muu terrori ovat aivan yhdentekeviä: Frank Hart haluaa vain ajaa omalla autolla.

Juontahan tässä leffassa ei lopulta ole nimeksikään. Ensin suunnitellaan autolla ajoa, sitten ajetaan autolla, sitten kaveerataan entuudestaan tuntemattoman häiskän kanssa, ajetaan autolla, ajetaan autolla, väistellään hävittäjää, ajetaan autolla... Elokuvan melkeinpä mielenkiintoisin asia on lentäjä Williams, joka on kiistatta leffan paras hahmo, parhaiten näytelty ja kaiken kaikkiaan koko muun leffan yläpuolella. Persoonallinen Williams on viinaanmenevä vapauden perään haikailija, joka pysähtyy välillä lennättämään leijaansa ja puhuu hävittäjälleen kuin rakastetulleen.

Leffan pituus on tietysti törkeän pitkä, kun ottaa huomioon juonen vähäisyyden. Paljon asioita tapahtuu ilman minkäänlaista tarkoitusta. Olisi varmasti ollut helppoa leikata tästä 20 minuuttia pois. Elokuvasta puuttuu myös syventävä poliittinen analyysi. Oikeastaan mihinkään vähääkään poliittiseen ei juuri puututa. Yhtä autoa käsitellään enemmän kuin kokonaista uutta poliittista systeemiä. Ai niin muuten. Tulevaisuuden Amerikka näyttää ihan Kiinalta?


Kaikesta haukkumisesta huolimatta suosittelen vilpittömästi Takaa-ajoa kaikille hyvistä perseilyleffoista tykkääville. Ei ehkä niin hieno leffa kuin julisteensa, mutta kökköydestää huolimatta (ja osittain juuri sen takia) tässä on sitä jotain! Vaikka juoni on puoliksi yhdentekevä, millään ihan nollabudjetilla tätä ei ole tehty. Jälki on kaikin puolin siistiä ja elokuvan katsoo mielellään jo sen vuoksi. Toivottavasti screencapit kertovat enemmän kuin osaan sanoin selittää.

Takaa-ajo (Last Chase, 1981)
Ohjaus: Martyn Burke
101 minuuttia
IMDb & traileri
Oma arvosana: 6.4/10

1 kommentti:

  1. Vau. Reaktio luettuani juoniselostuksen oli Mi-Täh? Mikähän teki Hartista niin kovan jätkän, että häntä piti lähteä kärpäslätkimään HÄVITTÄJÄLLÄ? Mikä oletettavasti on aika arvokas hyödyke, jos maailmasta kerran on ö l j y l o p p u... Huisia kamaa, menee toivomuslistalle.

    VastaaPoista