torstai 11. syyskuuta 2014

Nettisensaatiosta elokuvaksi

Angry Video Game Nerd: The Movie
 (2014) 


Kerrankin teen tässä blogissa jotain edes semisti ajankohtaista.

Jos vietät aikaasi edes jossain määrin interwebsissä ja pidät vanhoista videopeleistä, olet varmasti joskus törmännyt Angry Video Game Nerdiin. James D. Rolfen alter ego pelaa vanhoja, raivostuttavia pelejä ja haukkuu ne maanrakoon. Jo jokunen vuosi sitten Rolfe tiedotti alkavansa työstää AVGN-elokuvaa. Pidin jo silloin tätä siirtoa enemmän uhkana kuin mahdollisuutena. Nyt leffa on viimeinkin ulkona ja valikoidun leffateatterikierroksen jälkeen se on saatavilla Cinemassacren sivuilla, Vimeo on Demandin kautta. Kertavuokraus (katseluoikeus yhdeksi vuorokaudeksi) kustantaa 4,99 dollaria ja pysyvä katseluoikeus 9,99 dollaria. Pitihän tämä tsekata, ennakkoluuloista huolimatta.

Elokuvassa AVGN (eli tuttavallisemmin Nörtti) tekee nettivideoitaan ja työskentelee peliliikkeessä yhdessä kaverinsa Cooperin kanssa. Peliarvosteluista on tulossa miehelle riesa. Kaikki toivovat arvostelua surullisenkuuluisasta Eee Teestä (eli E.T.:stä), mutta Nörtti ei halua koskea peliin pitkällä tikullakaan. Lisäksi häntä harmittaa ihmisten hinku ostaa huonoja pelejä. Arvosteluillaan hän on nimenomaan yrittänyt varoittaa ihmisiä niistä, ei kannustaa kokeilemaan niitä.

Pian edessä on uusia huolia. Huonojen pelien trendin huomannut pelifirma aikoo tehdä Eee Tee 2:en, josta tulisi vielä edeltäjäänsä huonompi. He aikovat saada Nörtin haukkumaan pelin, jolloin siitä tulee suuri hitti. Nörtti ei suostu, mutta vedonlyönti Cooperin kanssa saa tapahtumat lumipalloutumaan: jos New Mexicosta todella löytyy vanhojen Eee Tee -pelien dumppauspaikka kuten legenda kertoo, Nörtti aikoo arvostella paitsi uuden tekeleen, myös sen alkuperäisen. Jatko-osan tuottanut pelifirma Cockburn aikoo rahoittaa etsintäreissun. Pian Nörtti, Cooper ja Cockburnin edustaja Mandi ovat todellisessa pulassa, kun he huomaavat peliin liittyvän enemmän salaisuuksia kuin aiemmin oli oletettu.
Osittain AVGN the Movie täytti odotukset, osittain yllätti positiivisesti. Ihan ensimmäisenä kauhistuin tekeleen hirviömäistä kestoa. Melkein kaksi tuntia? Are you fucking kidding me? Miten ihmeessä tätä on saatu venytettyä noihin mittoihin, ajattelin.

Juoni on viety aika sfääreihin, mutta sehän toimii! E.T.-pelin landfill-legendaa, Area 51:sta, aitoja avaruusolentoja ja myyttisiä hirviöitä yhdistelevä juonikummajainen voisi olla täysi katastrofi, mutta hieman yllättäen se jaksaa kantaa lähes kaksituntisen keston. Ei sillä, leffa voisi taatusti olla hieman tiiviimpi paketti ja siten paljon lyhyempi, mutta siitä huolimatta parituntinen vierähtää kevyesti ja kivuttomasti. Loppuratkaisu on kuitenkin suorastaan antikliimaksinen, eikä tee toivottua vaikutusta. Fiilis lässähtää maaliviivoilla, mutta muuten kyseessä on ihan kelpo tekele.Kuvausjälki on tietysti aika amatöörimäistä, usein kehnosti valaistua ja muutenkin aika käppää. Lopun pienoismallit aavikolla tuovat mieleen lapsuuden hiekkalaatikkoleikit. Elokuvaa on tehty kauan ja se näkyy epätasaisessa lopputuloksessa. Silti, kaiken kaikkiaan, lopputulos on miellyttävästi rosoinen, mutta ei koskaan tylsä tai tuskallinen. Vitsit ovat huonoja, mutta naurattavat sopivassa mielentilassa. Leffaa voi suositella kuitenkin ainoastaan AVGN-faneille. Jos et ole koskaan katsonut alkuperäisiä videoita, et luultavasti tajua tästä mitään. Faneja hemmotellaan myös viittauksilla aiempiin arvosteluihin ja peleihin. Jos niitä haluaa erikseen bongata, leffa voi nippanappa kestää toisenkin katselukerran.

Angry Video Game Nerd: The Movie (2014)
Ohjaus: Kevin Finn & James D. Rolfe
110 minuuttia
IMDb & traileri
Oma arvosana: 6.1/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti