tiistai 29. toukokuuta 2012

Sean Connery tuo oikeutta Jupiterin kuuhun

Operaatio Outland 
(Outland, 1981) 


"In the distant future, a police marshal stationed at a remote mining colony on the Jupiter moon of Io uncovers a drug-smuggling conspiracy, and gets no help from the populace when he later finds himself marked for murder." (IMDb)

Kaukainen tulevaisuus! Jupiterin kuu! Huumehommia! Sean Connery! Herrajjumala mitä tykitystä! Juonikuvaus vaikutti vastustamattoman kiehtovalta heti ensisilmäyksellä. Leffan taglinet olivat myös aivan loistavia. Miten toimisi vaikka tämä: On Jupiter's moon something deadly is happening.

Odotukset olivat siis kohtuullisen korkealla. Toiveena oli nähdä jonkinlaista semi-kökköä sci-fi-pelleilyä, jossa Sean Connery on maailman kovin jätkä. Toiveet toteutuivat osittain.

Connery näyttelee William T. O'Nieliä, joka on komennuksella Jupiterin kuussa, Iossa. Mukana on myös hänen perheensä, johon kuuluvat vaimo Carol ja kouluikäinen poika Paul. Tukijoukot kuitenkin häipyvät kuvioista hyvin pian ja jättävät O'Nielin yksin. Carol on päättänyt viedä pojan takaisin Maahan, jossa tämä ei ole koskaan käynyt. Io on synkkä ja nihilistinen paikka, jota asuttavat lähinnä titaniumia louhivat kaivostyöläiset. Harmaan masentava yhteiskunta on rakennettu heidän ympärilleen. Iossa on poliiseja, lääkäreitä ja huoria.
O'Niel huomaa pian, että kaivostyöläisillä ei ole kaikki kunnossa. Jo heti parin viikon sisään useampi menettää järkensä ja tekee selittämättömän itsemurhan. O'Niel alkaa penkoa tapausta kollegoiden estelyistä huolimatta. Lääkärituttavansa avulla hän saa selville, että työläisille annetaan eräänlaista amfetamiinia, joka saa heidät työskentelemään tehokkaammin. Pitkässä juoksussa huume kuitenkin kärtsää työläisten aivot ja he sekoavat totaalisesti tuhoisin seurauksin. O'Niel päättää saada kaivosyhtiön vastuuseen tekosistaan, mutta huomaakin pian olevansa yhtiön pestaamien palkkamurhaajien listalla.

Ensinnäkin... Voi olla vaikea uskotella ihmisille, että leffa sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, kun kaikki tietokoneet ovat 70-luvulta. Fiksuja ne kyllä ovat, ei siinä mitään. Nyky-windowsilta tuskin voisi kysyä yhtä suoria kysymyksiä mistä hyvänsä aiheesta ja saada suoria vastauksia. Tietokoneen piirtelemät grafiikat ovat myös, no, hienoja. Tämä sama ongelmahan vaivaa jokaista vanhaa sci-fi-leffaa ja todennäköisesti jokaista uuttakin sitten kunhan teknologia jälleen kehittyy. Eli parempi antaa sen olla.
Muuten erikoisefektit on aikalaisittain hienosti tehty, eikä niiden osalta ole suurempaa moittimista. Avaruusaseman ulkokuvat ovat ainakin suurimmaksi osaksi pienoismalleja ja överiksi meneviä tehosteita on loppujen lopuksi vähän. Liekö se sitten huono vai hyvä juttu, sitä en osaa sanoa. Hyvät tehosteet lisäävät leffan uskottavuutta, mutta toisaalta huonot antaisivat lisää perseilypisteitä. Näyttelijät ovat yllättävän hyviä. Sean Connerykin vetää roolinsa asianmukaisesti, vaikka aluksi tuntuukin, että rooliin kaivattaisiin nuorempaa hemmoa. Sellaista vasta duunin aloittanutta idealistia.

Juoni on viihdyttävä ja pitää kiitettävästi otteessaan loppuun asti. Ajattelin, että uutuuden viehätys katoaa varmaan pian ja leffa alkaisi puuduttaa viimeistään puolivälin tienoilla, mutta olin väärässä. Ainoa pettymys on loppuratkaisu, joka tuntuu aivan liian helpolta ja tylsältä. Kolme palkkamurhaajaa on O'Nielin perässä ja silti ratkaisusta on saatu tylsä! Melkoinen saavutus. Outland on noin muuten ns. piristävää katsottavaa, sillä hyviä ja viihdyttäviä sci-fi-leffoja ei mielestäni ole mitenkään liikaa. Perseilystä ei juuri pisteitä heru, koska leffa on kaikin puolin melko maltillinen. Jos haluaa kunnon tulevaisuuden sekoilua ft. Sean Connery, kannattaa tsekata mieluummin John Boormanin loistava Zardoz (1974).

Operaatio Outland (Outland, 1981)
Ohjaus: Peter Hyams
112 minuuttia
IMDb & traileri
Oma arvosana: 7.3/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti