keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Täällä taas!

Elossa ollaan, vaikka hiljaiseloa on vietettykin! Lauantaina elokuvafania hemmoteltiin paikallisessa kuppilassa oikein kunnolla ja pitkästä aikaa elokuvaelämässä on jotain bloggaamisen arvoista. Syy siihen, että postailen vasta näin monta päivää myöhemmin on tietysti siinä, että sähelsin kuvien lisäämisen kanssa ja Blogger, tuo Saatanan kätyri, paiskasi tekstini kiitokseksi johonkin bittiavaruuteen. Näin on käynyt kerran aiemmin (ja itse asiassa muistaakseni juuri alla linkatun Sodis-postauksen kanssa), mutta silloin sain kuin ihmeen kaupalla palautettua tekstin. Kuu ja tähdet taisivat olla jossain mystisessä asennossa, koska nyt palauttaminen ei tietenkään onnistunut vaan koko paska piti kirjoittaa uusiksi. Kiitos Blogger ja hauskaa joulua!

Asiaan. Sodiksen mykkäelokuvasäestyksistä tuttu trio Cleaning Women keikkaili viikonloppuna Oulun Nuclear Nightclubissa ihan kahtena iltana - ja täysin erilaisilla seteillä. Oma lippuni oli lauantaille ja kun kuulin, että perjantain keikka oli startannut säestetyllä mykkäleffalla, ajattelin pääseväni uusimaan kesän Sodis-experiencea. Perjantaina mykkis oli Buster Keatonin Viikko rakennusmiehenä (One Week, 1920), joka nähtiin kesällä osana Sodiksen mykkiskimaraa, joten ounastelin lauantain starttileffan olevan joko Chaplinin Valkokankaan takana (Behind the Screen, 1916) tai Laurelin ja Hardyn Oi, ihana vapaus! (Liberty, 1929). Toivoin enemmän Chaplinia, koska Sodiksessa säestys toimi ihan älyttömän hyvin ja Oi, ihana vapaus on niin moneen kertaan nähty. 

Yllätyin kuitenkin positiivisesti, kun tarjolla oli ihan uusia kokemuksia. Cleaning Womenin lauantain aloitusleffa olikin George Mèliésin hurjan hieno scifipläjäys Matka kuuhun (La Voyage dans la lune, 1902)! Leffa on toki ennestään tuttu Airin uuden säestyksen kera, mutta olihan se hienoa saada tähän Cleaning Womenin rytmikäs kilinä ja kolina taustalle. Cleaning Women sopii mielikuvitukselliseen, surrealistiseen avaruusmaisemaan kuin nenä päähän, hanska käteen ja sika kainaloon. Ihan tolkuttoman kova meno! Keikalla oli muutenkin äärimmäisen hieno meininki, joten jos siivoustrio on tulossa kotikaupunkiisi, mene ihmeessä paikalle. Setti oli oivallinen sekoitus hypnoottisen tunnelmallisia hidasteluja ja kunnon bailausta. Aluksi vähän epäilin olisiko täyspitkä keikka lopulta liian itseään toistava, mutta mitä vielä. Olin ihan täysin väärässä. Ja nyt viimeistäänkin olen fani.

Cleaning Womenilla on jo pitkähkö historia mykkäleffojen säestyksessä. Yhtyeen suosituin ja useimmiten esitetty säestys lienee Aelita - Queen of Mars (1924), neuvostoliittolainen mykkäscifi. Kanssaeläjä kävi Sodiksessa katsomassa jokunen vuosi sitten myös toisen hienon livesäestetyn scifiklassikon, Metropolis (1927). Yhtye on kiertänyt leffojen kanssa muuallakin kuin Sodiksessa ja säestettyjä esityksiä on nähty ihan ulkomaan festareillakin. Toivottavasti Oulussa saadaan nauttia jotain tällaista vielä tulevaisuudessakin.

Kuten jo aiemminkin olen todennut, on ihan mielettömän hienoa, että uusia mykkäleffasäestyksiä viitsitään tehdä ja esittää. Vanhoihin mykkiksiin ei aina ole varta vasten säestettyä musiikkia ja halvoilla DVD-julkaisuilla asia on hoidettu ilmaisen arkistomusiikin voimin - ja se ei todellakaan toimi. Musiikki on todella iso osa mykkäelokuvakokemusta, eikä hommasta oikein tule mitään jos taustalla soi rahisevaa vanhaa folkkia, joka ei myötäile mitenkään elokuvan tapahtumia. Olen huomannut tämän pätevän erityisesti lyhäreihin.

Lopuksi vielä vinkkiniksi: kokeilepa joskus kuunnella Cleaning Womenin musisointia ulkoillessa tai matkalla. Sellaiset kappaleet, kuten Daydream is Over ja Phase saavat parhaimmillaan reissun Koskilinjojen paikallisbussilla tuntumaan Totoron kissabussilennolta toiseen ulottuvuuteen.

Tässä vielä maistiaisia Aelitasta.


1 kommentti:

  1. Halkean kahtia ja muutun maatuskaksi. Olet nähnyt Metropoliksen live säestyksellä? Matkan kuuhun? Minulla on kummastakin muistissa nämä kirjasto-remasteri DVD tason soundtrackit. Eli toisin sanoen maailma on hyvin julma ja epäreilu paikka elää.

    VastaaPoista