perjantai 24. joulukuuta 2010

Lunta tulvillaan...

Hyvää joulua 2010!!


Blogin perinteinen (= ensimmäinen) joulupostaus on trio enemmän ja vähemmän päräyttäviä jouluisia lyhytelokuvia. Joukossa on sekä oikeasti hyvää että tuskallisen huonoa settiä. Olkaa hyvät!


The Insects's Christmas (Rozhdestvo obitateley lesa, 1913)
Ihan loistava venäläinen stop-motion animaatio 1910-luvulta.

Kuusta koristava Joulupukki lähtee jouluyönä retkelle. Hän aikoo tuoda joulun metsän elukoille, jotka tässä tapauksessa ovat hyönteisiä (+ ihan helvetin ahistavan näkönen sammakko). Joulupukki taikoo hyönteisille oman joulukuusen ja jakaa maan matelijoille lahjoja. Sitten Pukki ja koppakuoriaiset (tai mitkälie) laskevat mäkeä ja Pukki palaa takaisin kuusen koristeeksi.

Vain 7-minuuttinen pätkä yllätti, kovvaa kammaa! Huolellisesti toteutettu lyhäri on yksi vanhimpia koskaan näkemiäni fiktioita. Jos stop-motion ja vanhat leffat kiinnostaa, tämä on aika ehdoton tsekattava. Tarinan outous miellytti myös kovasti. Joulupukki? Hyönteiset? Laskee yhdessä mäkeä? Analyytikot voisivat vetää tästä vaikka mitä symbolismia. Joulu tuodaan maan vähäpätöisimmillekin asukeille.

Jos jollain on suosituksia muista hyvistä (erittäin) vanhoista stop-motion -pätkistä, kertokaa toki. The Insects's Christmas löytyy kokonaisuudessan YouTubesta.


Father Christmas (1991)
Suomessakin TV-perinteeksi muodostunut Lumiukko -animaatio perustuu Raymond Briggsin kirjoihin, kuten myös tämä lähes kymmenen vuotta Lumiukon jälkeen tehty Father Christmas. Tarina ei ole poliittisesti erityisen korrekti ja ainakin USA:ssa tästä on näytetty lyhennettyä ja sensuroitua versiota. Kukapa sitä haluaisi Joulupukin persvakoa kattella. Paitsi minä näköjään.

Lyhärissä Joulupukki stressaa joulujuttujen kanssa ja päättää pitää vähän lomaa. Lomallaan pukki kännää, pelaa uhkapelejä Vegasissa ja esittelee välillä kankkuaan. Jotenkin odotin vähän härskimpää matskua, kun tätä kerran on pitänyt sensuroidakin. Mitään kovin haitallista matskua sinänsä ei ole, vaikka ihan pienimpiä lapsia pukin edesottamukset varmaan hämmentävätkin. No joo, ei kai kovin monessa lasten leffassa podeta kankkusta...

Piirrostyyli miellyttää itseäni ja varmasti muitakin niitä, jotka Lumiukko -animaatiosta tykkäävät. Ihan hauska lyhäri, jos ei ihan odotusten arvoinen kuitenkaan.

Ai niin, ilmeisesti Joulupukin suosikkisana ikinä on blooming. Ja pukki on tietysti britti.


We Wish You a Turtle Christmas (1995)
Ääh, arvasin, ettei Turtleseista yhdellä postauksella pääse eroon. Tämä vuoden 1995 videojulkaisu on kilpparien jouluspesiaali. Ja se on musikaali. Tuskallinen, tuskallinen musikaali.

Turtle Christmas on taatusti huonoin Turtles -juttu ikinä. Ja jos jotain huonompaa vielä on, en halua nähdä sitä ikinä. Juoni on typerä ja täysin tarpeeton. Turtlesit huomaavat aattoiltana, että kukaan ei ole muistanut ostaa lahjaa Splinterille. Hups. Seuraavat 20 minuuttia Turtlesit laulavat lahjoista, niiden ostamisesta ja niiden paketoimisesta. Huoh... Ja sitten Splinter laulaa lahjojen saamisesta. Ja katsoja haluaa ampua itseään päähän.


Jos juoni on turha niin entäs ne veisut sitten. Voin sanoa, ettet ole koskaan nähnyt mitään oikeasti ärsyttävää ennen kuin olet nähnyt Turtlesien lahjanpaketoimisräpin, Wrap Rapin tai Splinterin laulamassa ihan ylipitkää versiota 12 Days of Christmasista. Ja jos et ole näitä nähnyt, et edes ymmärrä miten onnekas olet. Jos voisin valita elämästäni 23 minuuttia, jotka haluaisin käyttää toisin, valitsisin sen ajan jonka käytin tähän turhakkeeseen.

Jo paskasti tehdyt alkutekstit varoittelivat tämän pätkän huonoudesta, kadun kun en tajunnut lopettaa jo siinä vaiheessa. Ai niin, ja Turtlesien puvut ovat jotain hirveintä ikinä. Oikeasti. Olisitte nyt edes yrittäneet.


Tämän postauksen myötä blogi siirtyy joululomille. Tammikuussa palaillaan asiaan ja tehdään pieni katsaus leffavuoteen 2010. Hauskaa joulua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti