perjantai 1. huhtikuuta 2011

Äksöniä itänaapurista

Russian Transporter 
(Nepobedimyy, 2008)


Russian Transporter on tiukka venäläinen äksönpaketti, joka on kotimaansa ulkopuolella liikkunut myös tittelillä Man of East. Nykyisistä valtavirran toimintaleffoista Russian Transporter eroaa visuaalisella selkeydellään ja uskomattomalla badass-asenteellaan.

Egor Kremnyov on Venäjän salaisen palvelun agentti, jolla on tehtävä Maltan saarella. Kremnyovin tulee paikantaa henkilö nimeltä Mikhail Shering. Helpolta vaikuttava homma vaikeutuu merkittävästi, kun Kremnyov saa tietää, että Shering kiinnostaa salaisen palvelun lisäksi merkittävää kansainvälistä rikosliigaa. Sheringillä nimittäin uskotaan olevan raskauttavia todisteita rikosliigan pomoja vastaan. Kremnyovin tulee keinoja kaihtamatta saattaa Shering Venäjälle. Lisää vettä myllyyn heittää itse Shering, joka ei ole kovin innoissaan kyydissä Kremnyovin kelkassa.Russian Transporter on kuin itänaapurin kovis ninja-James Bond, mutta sata kertaa enemmän badass ja simppelisti awesome. Etenkin toimintakohtaukset ovat loistavia. Nykyajan toimintaelokuvissa ja varsinkin uusissa Bondeissa äksönkohtaukset on usein leikattu niin raivokkaalla temmolla, että tapahtumat puuroutuvat yhdeksi isoksi sekamelskaksi, josta erottaa välillä jonkun selän, jonkun nyrkin tai jonkun kyynärpään. Russian Transporterin ote kohtauksiin on täysin eri ja vaikka tempo on kohdillaan, on myös mukava kerrankin oikeasti nähdä mitä kohtauksessa tapahtuu.

Kremnyov on kunnon perseilyäksönleffahahmo, uskomaton, voittamaton kovanaama. Kranaatteja lentelee tuon tuostakin ja miehen otteet ovat raudanlujat. Kaiken riepotuksen jälkeen on ihme, että Shering edes pysyy Kremnyovin kyydissä hengissä. Välillä muka vilautellaan Kremnyovin "herkkää puolta", mutta edes se ei ole oikeasti herkkä vaan äijämäisen rosoinen ja kova. Huumoria mieheltä kyllä löytyy, tosin ei aina kovin tahdikasta tai onnistunutta. Mahtavaa kerrankin nähdä näin äärimmilleen viety, mutta silti mielenkiintoinen hahmo. Heti alusta asti on selvää, että tässä leffassa voi tapahtua ihan mitä vain. Ja mitä tahansa se onkin, se tulee olemaan ihan helvetin siistiä.Ainoa suurempi miinus tulee tiivistämisen puutteesta, varsinkin lopun suhteen. Juuri, kun leffan luulee loppuvan, tapahtumia venytellään vielä hetki. Ei hyvä. Toisaalta elokuvan varsinainen lopetus on aika hieno ja sopii tyyliin loistavasti. Olen vähän kahden vaiheilla, pidänkö siitä vai en. Toinen negatiivinen ja häiritsevä seikka on hämmentävä venäläinen dubbaus. Suurimman osan aikaa kaikki hahmot puhuvat venäjää, mutta kun joku puhuu englantia, päälle on vedetty venäjädubbi, jonka alta englanninkielinen osuus kuuluu. Ihme touhua. Lisäksi dubin tekee aina sama dude, mikä aiheuttaa tahatonta komiikkaa esim., kun joku nainen puhuu englantia.

Russian Transporter on toimintaleffa, jossa on kaikki toimintaleffalle ominaiset ainekset. Rikkaita rikospomoja, valtion salaisen palvelun yksikkö, agentteja, pettureita, räiskintää... Mitä vielä pitäisi pyytää? Välillä toimintakohtauksissa mennään absurdin rajamaille ja reippaasti ylikin. Leffaa katsoessa on turha miettiäkään miten ihmeessä Kremnyov onnistuu yksin kaatamaan 30 miestä saamatta itse kehoonsa yhtään luotia. Omassa suosikkikohtauksessani Kremnyov juoksee kaupungissa bussin kiinni parkour-tyyliin. Malliesimerkki hyvin toteutetusta perseilyleffasta. Suositteluni, aliarvostettu helmi!Russian Transporter (Nepobedimyy, 2008)
110 minuuttia
Ohjaus: Oleg Pogodin
IMDb & traileri
Oma arvosana: 7.6/10

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoiselta vaikuttava leffa, vaikka en noin "äksönpläjäyksin" ystävä olekaan :D Mutta se mikä kiinnitti mielenkiintoni oli se, että onko tämä kokonaan venäläinen leffa? Onko tämä sinulla DVD:llä? Jos on niin mistä olet osatnut sen?

    Anteeksi tämä tenttaus, olen vain kiinnostunut venäläisistä elokuvista, mutta en niitä ainakaan liikaa ole täältä Suomesta löytänyt :/

    VastaaPoista
  2. Käsittääkseni on ihan täysin venäläinen leffa, IMDb:ssä ainakin ainoana tuotantomaana on listattu Venäjä. Itseltä ei DVD:tä löydy, mutta Ebayssa näytti olevan muutama kappale myynnissä.

    VastaaPoista