keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Pahistytöt sotasilla

No niin, nyt vihdoinkin se synttärielokuva! Mietin pitkään ja hartaasti minkä leffan katsoisin. Ensimmäisen vuoden synttäreillä katsottiin japanilaista rock 'n roll/zombie-perseilyä ja viime vuonna seksikomediaa 70-luvulta. Kolmas synttärielokuva yhdistelee elementtejä molemmista. Komedia jää välille, samoin rokkizombiet, mutta Japania ja seksiä kyllä löytyy.

Japanilainen pinku (a.k.a. pink film tai pinku eiga) on varmasti eksploitaatiofaneille tuttu genre. Tärkein genren määrittelijä on ns. aikuisille suunnattu sisältö eli toisin sanoen seksi ja/tai graafinen väkivalta. Usein pinku yhdistetään pelkkiin erotiikkaelokuviin, mutta niin kapea genre ei kuitenkaan todellisuudessa ole.

Nyt siis pinkua 70-luvulta, olkaa hyvät!


Terrifying Girls' High School: Lynch Law Classroom 
(Kyofu joshikoko: boko rinchi kyoshitsu, 1973) 


Lynch Law Classroom on itse asiassa Terrifying Girls' High School -sarjan toinen osa, joten teen pienen poikkeuksen tavoissani. Tavallisesti en halua katsoa osia väärässä järjestyksessä, vaikka ne eivät juonellisesti toisiinsa liittyisikään. Lynch Law Classroom on kuitenkin sarjansa tunnetuin ja juonet liittyvät (tietääkseni) yhteen sarjaksi vain teemojensa vuoksi joten menköön. Osa näyttelijöistä on näytellyt muissakin sarjan osissa, mutta eri rooleja ja ohjaajakin on sama vain kahdessa ensimmäisessä pätkässä.

Kolme uutta siirto-opiskelijaa saapuu tiukkakuriseen tyttökouluun School of Hopeen. Koulu on tarkoitettu erityisesti ongelmaisille, kapinallisille tytöille, joista koulitaan hyviä vaimoehdokkaita. Uudet opiskelijat saapuvat haasteelliseen aikaan, sillä yksi koulun opiskelijoista on juuri murhattu. Korruptoitunut poliisi julisti murhan onnettomuudeksi, mutta uusien tyttöjen epäilykset heräävät välittömästi. Yksi tulokkaista on jengijohtaja Noriko "Boss with the Cross" Kazama, joka saa pian tietää murhatun tytön olleen hänen oikea kätensä Jokohamassa. Kazama saa välittömästi tukea muilta tulokkailta ja osalta muista oppilaista, kun hän päättää kostaa ystävänsä kuoleman ja ottaa selvää siitä, mitä koulussa oikeasti tapahtuu.

Koulun pelko on vararehtorin kasaama kurinpitokomitea, joka koostuu koulun omista oppilaista. Komitean tehtävä on rangaista sääntöjenrikkojia parhaaksi katsomallaan tavalla. Erilaisia kidutusmenetelmiä hyödyntävä komitea on myös vastuussa aiemmasta oppilaan kuolemasta.

Lynch Law Classroom on hyvä esimerkki japanilaisesta sukeban-elokuvasta. Sukeban on termi, joka tarkoittaa tyypillisimmin jengipomoa, joka on tyttö. Sukebanit olivat vakiokamaa 70-luvun eksploitaatioleffoissa ja juuri Lynch Law Classroomin ohjaaja Norifumi Suzuki teki ne tunnetuiksi elokuvissaan. Tyttöpomot olivat suosittuja myös 70-luvun mangassa. Tämän leffan kiistaton pomotyttö on tietysti Noriko Kazama (Miki Sugimoto), joka tunnetaan myös nimillä Boss with the Cross ja Noriko Cross.

Kouluympäristön ja nuorisojengien yhdistelmä ei myöskään ole mitään uutta japani-eksploitaatiossa. Lynch Law Classroomissa on jotain hyvin anime/mangamaista, luultavasti johtuen siitä, että sen teemat ovat tuttuja myös aikuisemmalle yleisölle suunnatuista piirretyistä. Tyttöjen pitämä kurinpitokomitea jää harmittavan särmättömäksi ja kasvottomaksi, sillä sen riveistä ei löydy tarpeeksi kovaa vastavoimaa Noriko Kazamalle. Viihdyttävimmiksi jutuiksi nousevat groovy 70-luvun musiikki, ajoittain komea kameratyöskentely ja tietty, japanilaisille elokuville ominainen naiivi huumori, joka luo mielenkiintoisen kontrastin seksikohtauksille. Elokuva on muutenkin jotenkin miellyttävästi 70-lukulainen, sopivasti, jopa hurmaavasti vanhentunut.

Jostain syystä juoneen on pitänyt saada mukaan myös Kazaman kisailu Jokohamasta saapuneen haastajan kanssa. Keskinäisen kilpailun pointti ei oikein välity katsojalle, mutta kaksikon lopullinen yhteenlyöttäytyminen sitoo elokuvan nätisti nippuun. Muutenkaan ihan kaikkien juonenkäänteiden pointti ei tule ihan selväksi, minkä vuoksi leffasta olisi voinut varmaan, lyhyestä kestostaan huolimatta, karsia löysiä pois. Näytteleminen menee usein yli että paukkuu, mutta suoritusten uskottavuus ei olekaan tässä se pääasia. Tällä ei ole arkirealismin kanssa mitään tekemistä.

Sukeban-elokuvat ovat varmasti olleet aikoinaan suorastaan vallankumouksellisia. Japanin päällisin puolin sovinnallisessa kulttuurissa kapinalliset, estottomat koulutytöt erottuvat joukosta räävittömyydellään. Näitä neitoja eivät säännöt juuri kosketa. Kaiken kaikkiaan Lynch Law Classroom on viihdyttävä paketti tyypillistä pinkua. Toivottavasti joskus tarjoutuu mahdollisuus katsoa myös Terrifying Girls' High School -sarjan muutkin osat.

Terrifying Girls' High School: Lynch Law Classroom (Kyofu joshikoko: boko rinchi kyoshitsu, 1973)
Ohjaus: Norifumi Suzuki
88 minuuttia
IMDb & traileri
Oma arvosana: 7.0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti