maanantai 13. syyskuuta 2010

El Santo - painiva supersankari Meksikosta

El Santo -projekti on viimeinkin käynnistetty! Tarkoituksena olisi jollain (todennäköisesti aika pitkällä) aikavälillä saada katsottua kaikki 54 Santo -leffaa. Ensin ajattelin tehdä postauksen tähän blogiin aiheesta vasta projektin päätyttyä, mutta sitten tulin tällaiseen lopputulokseen:

1) 54 leffan katsomisessa menee ihan helvetin kauan
2) 54 leffan sarjan mahduttaminen yhteen postaukseen = aaaaargh

Joten päätin tehdä tällaisia pieniä väliaikailmoituksia projektin etenemisestä aina silloin tällöin. 54 leffaa tosiaan on ihan helvetisti ja koska näitä leffoja katsotaan tod.näk. vaan viikonloppuisin, tässä voi mennä tooooosi kauan. Nyt katsottuna on siis kolme leffaa ja ne käsittelen tässä postauksessa.

Asiaan.

Ne, jotka eivät Santoa tiedä, jäävät kyllä paljosta paitsi. Meksikolainen hopeamaskissa ja trikoissa ympäriinsä juokseteleva painija kuuluu hyvien huonojen leffojen legendoihin. Santo on supersankari, joka auttaa poliisia, puolustaa oikeutta ja käy aina silloin tällöin painimassa jonkun kanssa. Hieno mies. Itse tutuistun tähän Meksikon lahjaan elokuvateollisuudelle viime vuoden Iik! -kauhuelokuvafestareilla Iissä. Silloin viimeisenä näytöksenä oli Santo in the wax museum (Santo en el museo de cera, 1963). Siitä lisää myöhemmin.
1. Santo Versus the Evil Brain (Santo contra cerebro del mal, 1961)

Kaikkien aikojen ensimmäisessä Santo -elokuvassa sankarimme aivopestään liittymään pahisten puolelle. Höttöinen juoni ja ihan liian vähän Santoa. Tämä surkeus on siksikin pettymys, että Santon awesome supersankaruus jää niin vähäiselle huomiolle. Oikeastaan mikään tapahtuma ei edes vaadi Santon läsnäoloa. Painiakaan ei ole tarpeeksi. Lähes kaikki miespuoliset hahmot näyttävät vähän samalta, joten henkilöissä sekoaa helposti. Lisäksi ajokohtauksia on liikaa. Koko ajan ollaan menossa autolla johonkin, ja katsoja sekoaa siinä, kuka on missäkin autossa ja minne mikäkin auto on menossa.

Santo Versus the Evil Brain (Santo contra cerebro del mal, 1961)
Ohjaaja: Joselito Rodriquez
70 minuuttia
IMDb
Oma arvosana: 3.4/10

2. Santo Versus the Infernal Men (Santo contra hombres infernales, 1961)

Leffa alkoi lupaavasti äksönillä, mutta pettymys hiipi hipiään aika pian. Kaksi ensimmäistä leffaa kuvattiin putkeen Kuubassa ja sen kyllä huomaa. Sen putkeen kuvaamisen siis. Ei kulu kauaakaan, kun elokuvan kohtaukset alkavat näyttää tutuilta. Ja kuinka ollakaan, tämä filkka kierrättää ensimmäisen elokuvan kuvamateriaalia raskaalla kädellä. Eiss... Aluksi luulin, että tämän elokuvan tarkoitus on kertoa edellisen elokuvan tapahtumat uudesta näkökulmasta, vaan ei.

Molemmissa tekeleissä on siis oikeasti oma, aivan erilainen tarinansa, vaikka kuvamateriaali onkin paljolti samaa. Voisi oikeastaan suoraa sanoa, että crew kuvasi 1.5 leffaa ja siitä väännettiin sitten väkisin kaksi. Ei näin! Juonen seuraaminen jäi tätä onnetonta räpellystä katsoessa täysin huomiotta, sillä mielen valtasi syvä hämmennys ja pieni myötähäpeä.

Santo Versus the Infernal Men (Santo contra hombres infernales, 1961)
Ohjaaja: Joselito Rodriquez
minuuttia
IMDb
Oma arvosana: 2/10

3. Santo Versus the Zombies (Santo contra los zombies, 1962)

Kolmas elokuva vaikutti suorastaan mestariteokselta kahteen ensimmäiseen verrattuna. Omg, tässähän on juoni! Santo versus the zombies on nimensä mukainen. Ei edelleenkään tarpeeksi wtf-perseilyä, mutta silti aivan eri maata kuin edelliset irvikuvat. Santo auttaa naista löytämään isänsä ja poliisia päihittämään joukon zombeja. Molemmat tapaukset nivoutuvat tietysti lopulta yhteen. Elokuva on myös ensimmäinen Santo -sarjassa, joka sisältää painia kehässä. Näitä kohtauksia taisi olla kolme? Santon painimuuvsit on kyllä ihan siistejä.

Kolmosleffassa Santolla on myös maaginen telkkari, josta näkee kaiken. Ja siis oikeasti kaiken, missä vaan. Santolla on ilmeisesti (liikkuvia) kameroita joka paikassa. Ja telkkari vielä leikkaa katsottavaa matskua suoraa lennosta. Hieno vekotin, miekin haluan! Zombie -filkka on näistä kolmesta myös ainoa, jota oikeasti voisi suositella. Toivottavasti tästä on matka vain ylöspäin!

Santo Versus the Zombies (Santo contra los zombies, 1962)
Ohjaaja: Benito Alazraki
80 minuuttia
IMDb
Oma arvosana: 5.8/10

Evil huppupäinen mies pelottavan zombie -joukkonsa kanssa.


Kaunis nainen huppupään vankina. Santo to the rescue?

Nyt jäljellä on siis vielä 51 Santo -leffaa. Can't wait. Seuraava projektipäivitys ilmestyy tänne taas kunhan muutama leffa on katsottu.

Huom.! Trailereita ei tuntunut löytyvän, linkitetään jos joskus tulee vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti