maanantai 27. syyskuuta 2010

Narkomaanien karu arki

Reindeerspotting
(2010)


Rovaniemeläisen Joonas Neuvosen esikoisohjaus on elämän pyörteissä syntynyt dokumentti Reindeerspotting (2010). Neuvonen kuvasi huumeriippuvaisia kavereitaan 2000-luvun alkupuolella. Tuosta materiaalista koostetun dokumentin keskiössä on kuvaushetkellä 19-vuotias Jani. 

Janin harhaisessa mielessä siintää haave päästä pois Rovaniemeltä ja koko Suomesta. Ulkomailla tarjoutuisi pelastus, mahdollisuus irtautua vanhoista tavoista. Jani haaveilee talosta Espanjassa ja omasta perheestä. Rovaniemen pienissä piireissä kaikki kaverit ovat jatkuvasti sekaisin, eikä ystävää erota vihollisesta. Jani osoittaakin syyllistävällä sormella ympäristöään. Pienen kaupungin meno ahdistaa, mieli kaipaa virikkeitä. Siinä addiktion alku.


Jani on aineisiin kovasti koukussa, mutta osittain inhoaan itsekin riippuvuuttaan. Ryöstettyään kaupan kassakaapin Jani pakenee ulkomaille. Matka vie Ruotsin kautta Ranskaan, Italiaan ja lopulta unelmien Espanjaan. Riippuvuus ei kuitenkaan jää Suomeen, vaan kaman käyttö lisääntyy matkalla jatkuvasti. Ranskassa Jani poseeraa onnellisena Subutex -laatikkojen kanssa. Unelma vapaudesta haihtuu tuhkana tuuleen.

Dokumentti on suora ja rehellinen kuvaus narkomaanien arjesta. Se esittää asiansa juuri niin karuna, kuin se todellisuudessa on. Mitään glamouria ei näissä nuorissa tai heidän elämässään ole ja onnelliset hetketkin ovat vain harhaa, jonka läpi katsoja näkee. Vaikka dokumentti onkin harvinaisen hyvää huumevalistusta, ainakaan itselleni se ei oikeastaan tuo aiheeseen mitään ratkaisevasti uutta tai suuresti yllättävää. Näiden nuorten elämä on aika tavalla yhtä surullista, kuin olin alun alkujaan kuvitellutkin.


Vaikka en yllättynytkään narkomaanien elämän surullisuudesta, muutamia oikein hätkähdyttäviä kohtauksiakin on mukana. Dokumentin sisältö on tietysti tärkein, mutta Neuvosella on ollut selkeästi myös silmää kuville. Materiaali on ehyttä ja suurimmaksi osaksi yllättävän hyvin kuvattua. Tärkeintä antia ovat hetket, kun Jani kertoo omasta elämästään, itselleen tärkeistä asioista ja unelmistaan. Nämä pätkät antavat hyvää kontrastia sekoilulle ja jatkuvalle itsensä turruttamiselle.


Paljon on ollut keskustelua elokuvan saamasta K18 -lätkästä. Omasta mielestänikään jyrkkä rajoitus ei ole oikea päätös, vaikken ihan lapsille tai ala-asteikäisille tätä näyttäisikään. Dokkari toimisi silti yläasteen huumevalistuksena miljoona kertaa paremmin, kuin yleensä käytetyt "drugs are bad, mmm'kay" -henkiset saarnat, joita olen aikoinaan itsekin kuunnellut.

Reindeerspotting (2010)
Ohjaus: Joonas Neuvonen
83 minuuttia
IMDb & traileri
Oma arvosana: 8.5/10

1 kommentti:

  1. Heippa sanna. :)oot juuri niinku minä! rakastan musiikkia, elokuvia, valokuvaamista, videopelejä, kirjallisuutta yms.. ihanaa, että on myös ihmisiä, jotka ovat samanlaisia kuin minä! (::

    VastaaPoista