keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Itsevarma nainen...

Hella W
(2011)


Hella Wuolijoki (1886-1954) oli suomenvirolainen näytelmäkirjailija, jonka kynästä syntyi mm. Niskavuori -sarja. Näytelmäkirjailijan uransa lisäksi Wuolijoki tunnettiin poliitikkona, YLE:n pääjohtajana ja NKVD:n vakoojana. Hänet vangittiin jatkosodan aikana ja tuomittiin maanpetoksesta, sillä hän oli avustanut ja majoittanut neuvostoliittolaista desanttia. Nyt ohjaaja Juha Wuolijoki on antanut kuuluisalle sukulaiselleen äänen uutuuselokuvassa Hella W.

Näin Hella W:n trailerin muistaakseni ensi kertaa viime syksynä leffassa käydessäni. Traileri oli tyypillisen ylidramaattinen, mutta herätti silti mielenkiinnon. Sen perusteella odotin jonkinlaista eeppistä suurteosta, joka syväluotaisi kohteensa perusteellisesti ja pikkutarkasti.

Yllätyin (ja tyrmistyin) kuullessani, että Hella W oli tiivistetty 82 minuutin kestoon. Ymmärrän, ettei elokuvan aiheeksi voinut valita Wuolijoen koko elämää syntymästä kuolemaan, mutta lyhykäinen kesto on silti täysin käsittämätön. Aikaraja on myös tehnyt elokuvalle juuri sen, mitä odotinkin sen tekevän. Liian lyhyeen kestoon on yritetty ahdata liikaa tavaraa. Harva tapahtumista saa aikaan erityisen suuria tunteita, sillä mihinkään ei ehditä keskittyä tarpeeksi. Kaikki soljuu ohitse, eikä mistään meinaa saada kiinni.Elokuvan alkaessa sen kertoja, Wuolijoen tytär Vappu, on 10-vuotias ja hänen vanhempansa eroavat. Vappu ja Hella (Tiina Weckström) muuttavat kartanoon, pois Helsingistä. Hypätään 10 vuotta eteenpäin. Menestyvä liikenainen Wuolijoki joutuu taloudelliseen ahdinkoon laman kourissa. Hän alkaa tyttärensä (Matleena Kuusniemi) kehoituksesta kirjoittaa näytelmiä salanimellä. Niskavuoren naiset on arvostelumenestys ja pian Wuolijoen onnistuu elättää itsensä näytelmillään. Valpon etsivä (Hannu-Pekka Björkman) tarkkailee naisen liikkeitä, sillä hänellä tiedetään olevan vahvoja yhteyksiä Neuvostoliittoon ja NKVD:hen.

Sotavuosina Wuolijoki toimii rauhanneuvottelijana Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Osin hänen ansiostaan Talvisota päättyy Moskovan rauhansopimukseen. Toisen maailmansodan riehuessa Suomi ryhtyy Saksan liittolaiseksi. Viimeiseen asti Wuolijoki yrittää vakuuttaa Neuvostoliiton olevan parempi yhteistyökumppani.

Jatkosodan aikana Neuvostoliitosta Suomeen lähetetty desantti Kerttu Nuorteva majoittuu yhdeksi yöksi Wuolijoen kartanoon. Kun Nuorteva jää kiinni syksyllä 1942, hän tekee täyden tunnustuksen, jonka perusteella myös Wuolijoki vangitaan. Hän saa syytteen maanpetoksesta. Täpärästi hän kuitenkin välttää kuolemantuomion ja sen sijaan hänet tuomitaan elinkautiseen kuritushuonerangaistukseen. Vankila-aikaa kuvataan elokuvassa melkein eniten. Tai ehkä se vain tuntuu siltä, kun kaikki muu siihen mennessä oli käsitelty niin nopeasti. Omasta mielestäni vankilaosio oli melkeinpä elokuvan parasta antia juuri siksi, että tahti hidastui järkevälle tasolle.
Hella Wuolijoki vapautui vankilasta välirauhan solmimisen jälkeen. Tähän päättyy myös Hella W. Vankeusvuosiensa jälkeen Wuolijoesta tuli kansanedustaja ja YLE:n pääjohtaja. Hän kuoli Helsingissä vuonna 1954.

Tiina Weckström tekee upeaa työtä Wuolijoen roolissaan. Jo se yksin nostaa elokuvan pisteitä isolla kädellä. Hannu-Pekka Björkmanin suoritus jäi hieman häiritsemään. Miehellä on kaikissa rooleissaan samoja mannerismeja, joten vakavassakin roolissa onnistun näkemään hänet elokuvan Lapsia ja aikuisia letkeänä vasektomialääkärinä. Tämä on todennäköisesti vai oma henkilökohtainen ongelmani ja päähän pinttymäni. Fyysiseltä olemukseltaan Björkman sopi täydellisesti Valpon etsiväksi.Vaikka parjaankin elokuvaa tässä melko paljon, mistään toivottoman huonosta tekeleestä ei ole kyse, ennemminkin keskinkertaisesta. Olisin ollut tyytyväisempi parituntiseen elokuvaan, jossa olisi ollut aikaa viipyilläkin tilanteissa ja tapahtumissa. Elokuvan pelastaja on ehdottomasti Tiina Weckström ja pelkästään hänen takiaan voisin katsoa elokuvan uudemmankin kerran. Myös ajankuvana elokuva on hieno, sitä ei käy kieltäminen. Hella Wuolijoen kaltainen persoona olisi silti ansainnut huomattavasti paremman elämäkertaelokuvan. Ehkä sellainen vielä joskus tehdään.

Hella W (2011)
Ohjaus: Juha Wuolijoki
82 minuuttia
IMDb & traileri
Oma arvosana: 6.7/10

(Postauksen kuvat lainattu elokuvan Facebook -sivuilta)

2 kommenttia: