tiistai 24. toukokuuta 2011

Suomesta Hollywoodiin

Aki Kaurismäki jäi uuden Le Havre-elokuvansa kanssa vaille palkintoja Cannesissa menneenä viikonloppuna. Elokuvan myynti sujui kuitenkin ilmeisen hyvin ja odottelen itsekin innolla leffan näkemistä. Maanantain uutisissa oli myös Suomen oman Hollywood-miehen, Renny Harlinin jättäytyminen pois Mannerheim-projektista. Kärsivällisyyden loppuminen tuskin tulee suurena yllätyksenä, sillä projekti on ollut suunnitteluasteella jo kymmenisen vuotta. Nyt Harlin kehuskelee tempaisevansa suurimman elokuvansa sitten Deep Blue Sean. En nyt suorilta käsin osaa sanoa mitä tuosta pitäisi päätellä, mutta kai sieltä jotain toimintapärinää tulee.

Uusin Hollywoodin suomalainen on Antti Jokinen, joka tunnetaan lähinnä musiikkivideoiden ohjaajana. Jokisen käsialaa oli myös Suomen isännöimän Euroviisufinaalin Lordi-video aikoinaan. Miehen ensimmäinen pitkä elokuva ei ollut suuri kaupallinen menestys, vaan meni suoraan DVD:lle. Katselin tuoreehkon tekeleen maanantaina.


The Resident
(2011) 


Antti Jokinen sai ensimmäisen pitkän elokuvansa tähdeksi Hilary Swankin, joka tunnetaan vahvoista roolisuorituksistaan. Mielenkiintoinen kiinnitys on myös veteraaninäyttelijä Christopher Lee, jolla on elokuvassa pieni sivurooli.

Itse elokuva on kauhutrilleri. Swankin esittämä nuori lääkäri Juliet etsii kuumeisesti asuntoa New Yorkissa erottuaan poikaystävästään Jackista. Hän päätyy suureen vanhaan rakennukseen, jossa on tarjolla hulppea kämppä pilkkahintaan. Asunnon omistaa Max, joka myös asuu rakennuksessa isoisänsä Augustin kanssa. Juliet ottaa asunnon vuokralle ja aluksi kaikki sujuu mallikkaasti. Max on todellinen herrasmies ja melko komea, eikä kulu aikaakaan kun Julietilla on tunteita miestä kohtaan. Lopulta hän kuitenkin huomaa kaipaavansa enemmän ex-miehensä syliin. Tästäkös Max suuttuu.
Maxille kehittyy Julietiin paha pakkomielle. Sairas mies vakoilee naista seinien koloista, käy asunnossa Julietin ollessa poissa ja jopa huumaa tämän päästäkseen aina vain lähemmäs ja lähemmäs. Lopulta pakkomielle saa hengenvaarallisia piirteitä ja Julietillekin alkaa pikkuhiljaa paljastua, ettei kaikki ole ihan kunnossa.

The Resident on melko tyypillinen ja mielikuvitukseton trilleri. Tällaisia elokuvia on tullut elämän aikana nähtyä vähintään tusinan verran. Sinänsä kaikki elementit ovat kohdillaan. Kuvaus toimii hyvin, ohjaus ei ole pöllömpää, musiikki pelittää... Potentiaalista menestys ei siis jää kiinni. Leffaan ei vain pääse lainkaan mukaan. Vika tuntuisi olevan käsikirjoituksessa ja hahmoissa. Myös rytmi on pielessä. Näyttelijät vetävät roolinsa ihan hyvin, mutta esim. Swankin esittämä Juliet on syvyydessään pahvinuken tasoa. Swank tekeekin suorituksen enemmän kuivakalla rutiinilla kuin todellisella palolla.

Elokuva alkaa kovasti kangerrellen ja kun vauhtiin vihdoinkin päästään (noin viimeisen kolmanneksen paikkeilla), juttu menee täysin perseilyksi. Kyllähän sen huomaa, että nyt pitäisi jännittää/pelottaa, mutta lähinnä tästä irtoaa ilkikuriset naurut. Säikyttelykohtauksia on useampi, mutta niistäkin hätkähdyttäviä ehkä yksi. Kaikki tässä elokuvassa on tehty jo moneen kertaan, eikä mikään enää yllätä. Jokaista käännettä osaa odottaa.
Jos juoni olisi kohdillaan ja käsikirjoitukseen olisi oikeasti panostettu, tästä olisi voinut saada kohtuuhyvän viihdeleffan. Tällaisena se on kuitenkin vain pinnalta hyvännäköinen, sisällötön liukuhihnatuote. Jos The Resident olisi lajissaan ensimmäinen, se olisi varmaan melko kivuton kokemus. Mutta tosiaan tusinan verran samanlaisia jännäreitä katsoneena tämä tekele hukkuu virtaan pahemman kerran.

Kaikista ärsyttävintä koko leffassa on Julietin täysi typeryys, kun hän viimein alkaa ymmärtää, mikä vuokranantaja todella on miehiään. Ainahan kauhu- ja jännityselokuvat ovat tulvillaan ääliömäisesti käyttäytyviä ja tyhmänrohkeita ihmisiä, mutta The Resident tuo peliin ihan omanlaistaan epäloogisuutta. Juliet vaikuttaa siltä, ettei edes halua säästyä hengissä. Tero kommentoi lyhyesti vain toteamalla: "Tuo on ehkä avuttomin ihminen mitä oon koskaan nähnyt." Aamen.

The Resident oli kuitenkin elokuva, josta halusin pitää. On aina mielenkiintoista seurata suomalaisten menestystä isossa maailmassa. Harmi, että tällä kertaa vastassa oli mahalasku. Elokuvan on muuten tuottanut lahjamme maailmalle, Renny Harlin. Nähtäväksi jää, tuleeko Jokisesta seuraava "harlin". Uusi elokuva on jo tekeillä ja sen valmistumista on ehditty mediassakin vähän sivuta. Lapissa kuvattavan elokuvan pääosaan on kiinnitetty Julianne Moore. Yritystä Jokisella riittää, joten tuleville projekteille antaa mahdollisuuden ihan mielellään. Ainakin vielä toistaiseksi.

The Resident (2011)
Ohjaus: Antti Jokinen
90 minuuttia
IMDb & traileri
Oma arvosana: 3.4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti