tiistai 1. maaliskuuta 2011

Vrumm vrumm

Blood Car
(2007)


Välttelin kauan Blood Carin katsomista, koska ajattelin elokuvan olevan suorastaan tuskallisen huono. Juoni oli totta kai päräyttävän kuuloinen, mutta usein mielikuvituksellisimmatkin elokuvat kaatuvat budjetin pienuuteen ja huonoihin ratkaisuihin.

Blood Carin pääosassa on esikoulun opettaja Archie, nörttivegaani, joka kehittelee vehnäruoholla käyvää autoa. Eletään ei-niin-kaukaisessa tulevaisuudessa, jossa polttoaineen hinta on noussut pilviin ja vain ökyrikkailla on varaa ajaa autolla. Vehnäruohoauto vaikuttaa epätoivoisen huonolta projektilta, kunnes Archie sekoittaa tekemänsä polttoaineen joukkoon vahingossa omaa vertaan. Johan alkaa moottori hyrrätä! Pian lempeäluontoinen mies jo kulkee lahtaamassa oravia ja koiria naapurustossa, mutta eläimien tappaminen aiheuttaa moraalista mielipahaa. Oman veren käyttäminen polttoaineena ei myöskään ole pitemmän päälle hyvä idea.Archiesta tulee murhaaja ikään kuin vahingossa. Vielä Archietakin enemmän autosta innostuu nimittäin lihakojun (!!) hemaiseva myyjätär. Nörtti-Archie kiinnostaa naista vain auton vuoksi ja mahdollinen pesänsaanti motivoi miestä tappamaan ihmisiä kaaransa polttoaineeksi. Jotenkin ihmisten tappaminen ei ole Archiesta niin suuri pahe kuin viattomien eläimien surmaaminen. Homma paisuu pikkuhiljaa absurdeihin mittoihin, kun Archie yrittää poimia kyytiinsä liftaajia ja kodittomia ja saada nämä törkättyä autonsa takaluukussa hyrräävään paloittelukoneeseen. Samalla hallitus seuraa miehen toimia silmä kohtuullisen kovana.
Blood Car on yksi piristävimpiä camp -leffoja pitkään aikaan. Hyvästä ideasta kehitelty elokuva on jätetty n. 75 minuutin mittaiseksi, mikä onkin juuri soppeli pituus tällaiselle teokselle. Joskus vähemmän todella on enemmän. Näytteleminen nyt on mitä on, mutta oikeastaan vähän yllätyin. Myötähäpeää aiheuttavaa, tuskaisen huonoa kärvistelyä on loppujen lopuksi aika vähän. Hahmot ovat sen verran karikatyyrisia, että ylilyönnit kuuluvat olennaisena kuvioihin muutenkin. Huumori on tietysti parhaimmillaan mustaa kuin yö ja mikäs sen mukavampaa. Blood Car on niitä elokuvia, jotka eivät tosikoille uppoa sitten niin mitenkään.

Myös kuviltaan Blood Car on välillä yllättävän hyvä ja jopa kekseliäs. Elokuvan loppua sopisi analysoida useampikin tovi, mutta en halua spoilata kenenkään mahdollista elokuvakokemusta. Sen voin sanoa, että oma suosikkikohtaukseni on se, jossa Archie huijaa söpön liftaritytön katsomaan takakonttiinsa uskottelemalla, että siellä on lauma söpöjä koiranpentuja.

Blood Car (2007)
Ohjaus: Alex Orr
75 minuuttia
IMDb & traileri
Oma arvosana: 7.2/10

2 kommenttia:

  1. Tämän juonihan kuulostaa aivan samalta, kuin Roger Cormanin Pienessä kauhukaupassa (1960). Lihansyöjäkasvin sijaan on tässä vain auto. Liekö remake?

    VastaaPoista
  2. Vaikutteita on kyllä otettu ja samanlaisuuksia löytyy, mutta remakeksi ei voi sanoa millään muotoa. Eroavaisuuksia löytyy paljon ja Blood Carissa on aika erilainen tatsi noin yleensäkin.

    VastaaPoista